Sju av Sveriges finaste kyrkorglar i olika stilar plus två exceptionella instrument.

Stadshuset

 

Stadshusets orgel är skandinaviens största med sina 10 000 pipor fördelade på 134 stämmor och fem manualer. Instrumentet byggdes ursprungliga av tyska firman Walcker 1925 och har sedan dess utökats och renoverats, senast av brittiska firman Harrison & Harrison år 2008. Bara Fjärrverket har 25 stämmor, orgeln som helhet rymmer en unik rikedom av klanger, från den mest subtila till den fulla glansen av ett tutti krönt av en Tuba Magna. (Foto: Yanan Li)

Skandiaorgeln i Reaktorhallen 

 

Detta är en av de endast två kvarvarande biograforglarna i Sverige. Den är byggd av den berömda Wurlitzerfabriken i USA och blev uppsatt i Skandiabiografen i Stockholm år 1926. En biograforgel är ett instrument med orgelpipor, precis som kyrkorglar, men har dessutom ett batteri av olika ljud och effekter: Fågelsång, ångvissla, klockspel och xylofon bland annat. Orgeln har två manualer och pedal, sju piprader som omvandlas till över 40 stämmor. På senare år har orgeln renoverats till fullt spelbart skick och ställts upp i Reaktorhallen på Kungliga Tekniska Högskolan.
Information: www.skandiaorgeln.com

S:t Jacobs kyrka

 

S:t Jacobs kyrka vid Kungsträdgården grundades 1588. Orgeln är unik i sin historiska kontinuitet. Den innehåller väsentligt pipmaterial från alla orglar som har ljudit genom den imponerande fasaden från 1746. Den nuvarande orgeln byggdes 1976 av danska firman Marcussen & Søn. Med sina 83 stämmor räknas den till de största neo-symfoniska instrumenten i Sverige.

Oscarskyrkan

 

Den nygotiska Oscarskyrkan invigdes 1903. Orgeln, daterad 1949, byggdes av danska firman Marcussen & Søn. Den startade en ny epok i svenskt orgelbyggeri, orgelrörelsen.  Den hör till Sveriges mest berömda instrument och innehåller 78 stämmor fördelade på 4 manualer och pedal.

Sankt Görans kyrka

 

S:t Görans kyrka på Kungsholmen is Stockholms yngsta citykyrka, invigd 1958. Läktarorgeln byggdes 1987 av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Den har 47 stämmor fördelade på tre manualer och pedal. Kororgeln byggdes 2005 i barockstil av Mats Arvidsson i Stallarholmen, med 17 stämmor fördelade på två manualer och pedal.

Tyska S:ta Gertruds kyrka

 

Tyska kyrkan i Gamla Stan har anor från 1500-talet. Dübenorgeln (2004) är en replik av instrumentet som byggts för Tyska Kyrkan 1608-1651 och såldes till Övertorneå 1779. Denna medeltonsstämda orgel representerar holländskt klangideal och har nära relation till svensk musikhistoria, inte minst familjen Dübens som var betydelsefulla i svenskt musikliv under 1600-talet. Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå har byggt denna berömda replik.

S:ta Clara kyrka

 

S:ta Clara kyrka, nära centralstationen, grundades på 1500-talet. Orgeln, som byggts 1907 av  Åkerman & Lund,  är känd för att vara ett av de bäst bevarade instrumenten i svensk senromantisk tradition. Spännvidden är från brett och majestätiskt tutti till grundstämmornas många subtila nyanser. Detta 59-stämmiga instrument har varit till glädje för stockholmarnas öron under mer än ett sekel.

Engelbrektskyrkan

 

Engelbrektskyrkan invigdes 1914. Internationellt betraktas den som en av de mest slående exemplen på "Arts and Crafts”-rörelsen i Sverige. Den blandar gotisk stil med jugend, kryddad med ett stänk nationalromantik. Orgeln, byggd 1964, är firma Grönlunds största instrument. Den totalrenoverades  2015 och innehåller 91 stämmor fördelade på fem manualer och pedal. Mer information: OrgelinfohAfte-Engelbrekt.pdf

Sofia kyrka

 

Sofia kyrka invigdes 1906. Kyrkan är högt belägen på Vita bergen på Söder, med utsikt över Stockholm. Nuvarande orgel byggdes 1951 av A Magnusson Orgelbyggeri. Nästan allt pipmaterial från 1906 års ålder återanvändes i den. Åren 2012-13 totalrenoverades och utökades orgeln av engelska firman Nicholson & Co. Orgeln har 58 stämmor fördelade på tre manualer och pedal. (foto: Caroline Hedin)

Mer information om Stadshuset och GPS här: http://www.visitstockholm.com/sv/se--gora/sevardheter/stadshuset/

GPS-koordinater till kyrkorna här: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_churches_in_Stockholm