Fyra briljanta organister från nordiska länder ger konserter.

Kristian Krogsøe, Danmark

Kristian Krogsøe (f.1982) blev redan vid 24 års ålder anställd som domkyrkoorganist i Århus, där han ännu är verksam. Därutöver undervisar han i solistiskt orgelspel vid Det Jyske Musikkonservatorium och Syddansk Musikkonservatorium.
Han är utbildad hos Prof. Ulrik Spang- Hanssen på Det Jyske Musikkonservatorium och vid solistklassen på Universität der Künste i Berlin för professorerna Leo van Doeselaar och Erwin Wiersinga. Alltsedan sin debut i Berliner Dom har Kristian Krogsøe konserterat med bred repertoar i Danmark såväl som i utlandet.
Bland hans kritikerrosade CD-produktioner finns en med Duruflés samtliga verk och den senaste, från 2016, tysk romantisk musik inspirerad av J. S. Bach - "A Tribute to J S Bach”.

Lára Bryndís Eggertsdóttir, Island

Lára Bryndís Eggertsdóttir växte upp på Island, började spela piano som barn och redan vid 14 års ålder kunde hon spela vid gudstjänster i Langholtskirkja. Hon tog solistdiplom vid isländska folkkyrkans musikskolan 2002 och studerade sedan vidare i Danmark vid Århus Musikkonservatorium med Ulrik Spang-Hanssen som orgellärare. De senaste 5 åren har hon tjänstgjort som organist i Sønderbro kyrka i Horsens och som cembalist i professionella barockensemblen BaroqueAros i Århus. Lára har nyligen flyttat tillbaka till Island.

Piret Aidulo, Estland

Piret Aidulo har studerat körledning, pedagogik och tagit master som organist vid Estlands Musik- och teaterhögskola. Hon är verksam både som konserterande organist och som kammarmusiker. Hon framträder ofta med Estniska National Symphony Orchestra och har bl. .a varit gästorganist hos Lettlands Symfoniorkestern, the St Petersburg Philharmonic Orchestra, the Lucerne Festival Orchestra. Piret har varit återkommande solist i orgelfestivalerna i Tallinn, Pärnu och Jalta, liksom vid Visby orgelvecka.
Piret medverkar också på många CD-inspelningar. På senare år har några av hennes spännande projekt varit årliga konserter i Moskva med Early Music Ensemble ‘Da camera e da chiesa’; konserter i Istanbul och Aten, Malta och Finland. Sedan1989 är hon organist i Karlskyrkan i Tallinn, med Estlands största orgel (Walcker/1923). Hon är också aktiv som körledare.

Anders Eidsten Dahl, Norge

 

Anders Eidsten Dahl (född 1976) är utbildad vid Norges musikkhøgskole med Terje Winge som lärare. Efter ha studerat vidare för Kåre Nordstoga fick han 2001 diplomexamen i solistiskt orgelspel. Därefter följde två års studier för Hans Fagius i solistklassen vid Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn som avslutades 2003 med debutkonserter i Köpenhamn och Oslo.
Anders Eidsten Dahl är eftertraktad som orgelsolist, kammarmusiker och cembalist, och har hållit orgelkonserter på festivaler i Tyskland, Ryssland, Slovakien, Polen, Italien och Österrike förutom de nordiska länderna. Dahls repertoar sträcker sig från barocken fram till vår egen tid, med betoning på J.S. Bach och musik från den romantiska orgeltraditionen. .

Foto: Elin Eike Worren